DDW2011
FOTOGRAFIE WENT&NAVARRO

DE 10 GERECHTEN

Als je nog één laatste gerecht zou mogen eten, wat zou dat dan zijn? Deze vraag stond centraal bij een van de gangen van het diner 'de 10 gerechten'’. Met een ongewone tafelopstelling, waarbij gasten het gevoel kregen in de schaftruimte van een gevangenis te dineren. En bestek dat met ’n slotje aan elkaar werd opgediend. Een beetje ongemakkelijk, maar dat onderstreepte én versterkte juist mijn concept.


De ’10 gerechten’ was onderdeel van het pop-up restaurant dat ik ontwikkelde in het Designhuis voor Dutch Design Week 2011 in opdracht van M&S Eventing. Ik kreeg carte blanche voor het menu en de presentatie. Een opdracht naar mijn hart: bedenk een concept rondom een interessant thema. Omdat ik daarbij ook de kans kreeg mensen wat kritischer over hun eten na te laten denken.


Voor het concept ben ik in de historie van het Designhuis gedoken. Omdat het ooit een gerechtsgebouw was heb ik voor het thema ‘food & crimes’ gekozen. Een thema vol onderwerpen met een controversiële lading, die ik koppelde aan maatschappelijke issues omtrent eten, om zo tien verschillende gerechten te creëren. Bijvoorbeeld het gebruik van nootmuskaat, wat ooit als verdovend middel bekend stond, zelfgestookte limoncello of de film La Grande Bouffe, om onze overdaad aan voedsel voor het voetlicht te werpen. Maar ook de ‘foodmiles’, om mensen bewuster te maken van de afstand die het voedsel aflegt voordat het op je bord ligt, E-nummers en ‘foodwaste’, door juist onderdelen van bijvoorbeeld het varken te gebruiken die normaliter weggegooid worden. Food for thought…