Food for care

FOOD FOR CARE

In 2013 werkte ik mee aan het project Onco Proof Food. Een bijzondere manier om te kijken naar voeding als hulpmiddel voor ziekenhuispatiënten. Ik ben er erg trots op dat ik daarna ben gevraagd mee te werken aan het vervolgproject FoodforCare waarbij we een bredere visie ontwikkelen op voeding in ziekenhuizen.


De ervaringen uit de pilot Onco Proof Food waren zeer positief, zo bleek uit een onafhankelijk onderzoek. De patiënten waardeerden het nieuwe voedingsconcept substantieel meer dan de reguliere maaltijdvoorziening. Wegens dit succes is het FoodforCare-concept verder ontwikkeld tot een innovatief, duurzaam en gestroomlijnd voedingsconcept dat ziekenhuisbreed ingezet wordt.


Bij FoodforCare worden zes keer per dag drie verschillende smakelijke, verse en gezonde gerechtjes aangeboden, specifiek naar de wensen en behoeftes van de patiënten. Er zijn 500 gerechtjes ontwikkeld, waaronder smoothies en salades, maar ook snacks en warme maaltijden. Daarmee verleidt FoodforCare de patiënten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.


Ik neem eens in de twee weken plaats in het team om te helpen waar nodig. Ik informeer hen over de mogelijkheden en trends op het gebied van voeding. En inspireer de koks voor de ontwikkeling van nieuwe gerechten, zoals bijvoorbeeld specials rondom de feestdagen of een lijn gezonde snacks speciaal voor de afdeling verloskunde. Maar ook items zoals placemats en servies worden door mij onder handen genomen.


FoodforCare is een initiatief van Maison van den Boer en Radboudumc. www.foodforcare.nl