Foodhack

FOODHACK

3D-food printing, kweekvlees, nanofood, voeding als medicijn en ‘urban home farming’. Is dat de toekomst van voedsel? Dit vraagstuk behandelde ik tijdens de FoodHack tijdens Dutch Technology Week 2013 met verrassende foodtastings.


Het startshot van de Dutch Technology Week 2013 werd gegeven met FoodHack, een Eindhovens evenement voor ‘experimental food lovers’. Voor dit evenement, waar professionals uit de foodbranche elkaar ontmoetten, werd ik gevraagd na te denken over de toekomst van eten.


Samen met Dick Middelweerd, eigenaar en chef-kok van tweesterrenrestaurant De Treeswijkhoeve, heb ik een inspiratiemenu ontwikkeld. Hierin vertaalden we de vraagstukken naar verschillende gerechten. Om het gesprek op gang te krijgen creëerden we een duo-gerecht als entree; een klassiek getrokken bouillon versus een bouillonpil. Deze met bouillon-concentraat gevulde capsule loste op in water tot een ‘heerlijke’ bouillonsoep. Mogelijk niet geschikt voor een gezellige avond in een restaurant, maar wel een ideale oplossing voor bijvoorbeeld astronauten of mensen die vanwege ziekte niet meer alles kunnen eten. Alle deelnemers discussieerden er op los. Wat is lekkerder, wat is meer beleving en wat brengt de toekomst ons nog allemaal voor ontwikkelingen?


We sloten het event af met de wedstrijd ‘Man against the machine’. Toppatissier Robert van Beckhoven nam het op tegen de 3D foodprinter. De meningen verschilden, net zoveel als smaken verschillen. Eén ding werd wel duidelijk tijdens deze eerste Foodhack, de toekomst van hoe we kijken en omgaan met voedsel is hard aan het veranderen, mede door de invloed van technologie.


Dat de dag een flinke discussie op gang heeft gebracht blijkt wel uit het verslag van Omroep Brabant.