Van Happen Containers- recylce lunch

RECYCLE LUNCH

Duurzame, recyclebare en upcyclebare lunch? Dat kan! Van wortels wordt een wortel-sinaasappelsapje gemaakt en de pulp is het hoofdingrediënt van de Brabantse wortelcake. De kromme komkommers worden geblend tot een heerlijk fris soepje, en de schillen geven de tafelwatertjes smaak. No waste!


Van Happen containers bestond 80 jaar en vroeg mij een lunch te verzorgen in hun kantoor voor 50 gasten. Voor de lunch liet ik me inspireren door de termen duurzaamheid, recycling en upcycling. Dit kwam niet alleen in de ingrediënten terug, maar ook bijvoorbeeld in de keuze voor het recyclebare serviesgoed, de aankleding en afwerking. De lege borden verdwenen bijvoorbeeld zo van de tafels de langsrijdende groencontainers in. Glimlach gegarandeerd!


Het volledige gebruik van ingrediënten stond centraal. Wortels voor wortelsap & wortelcake, komkommers voor soep & water. Voor het hoofdgerecht bereidde ik precies 1 bokje van de Bokkenbunker. Deze is van ‘nose to tail’ verwerkt. Van 1 bokje komt ongeveer 8 kilo vlees, dat is exact voldoende voor 50 personen. Op het bord kwamen verschillende bereidingen van bokjesvlees, met en apart geserveerd stoofpotje.


Omdat het voor gasten erg waardevol is om het verhaal achter het menu te horen, lichtte ik het menu live aan tafel toe.


Marloes Heetman over de samenwerking:

Duurzaam afvalbeheer, een onderwerp waar wij als dienstverlener in afval dagelijks mee bezig zijn. We organiseerde dan ook een dag die volledig in het thema van de circulaire economie stond. Daarbij kon natuurlijk alleen maar een duurzame lunch geserveerd worden die volledig binnen het concept zou passen. En wie kun je het beste met zo’n opdracht op pad sturen? Annelies natuurlijk! Van disposable servies tot fruitschillen verwerkt in cake, overal was over nagedacht. We aten verschillende bereidingen van bokkenvlees. Een bokje met exact het gewicht om al onze gasten te voeden. Een bokje waar de boer niets mee kan, simpelweg omdat wij alleen maar de melk van de geit consumeren. Dit soort doordachte keuzes maakte het tot een top event! En na afloop… verdween de restjes in aparte bakjes voor de vogeltjes thuis in de tuin en als compost voor de appelboom giveaway. Het was een toplunch! Dank Annelies