Je stapt op de laadklep van een enorme oplegger, samen met even zo nieuwsgierige bezoekers van de Dutch Design Week als jij zelf. De klep beweegt zich langzaam omhoog, men kijkt reikhalzend de laadruimte van de truck in. Eenmaal boven wordt al snel duidelijk, dit wordt niet zomaar een hapje eten… Alle twintig gasten schuiven aan aan de lange tafel in de volledig tot mini-restaurant omgetoverde truck.
Zowel in 2014 als in 2015 verzorgde ik samen met Maison van den Boer een bijzonder diner tijdens de DDW. Op het Ketelhuisplein plaatsten we in 2015 de TRUCK STOP, een niet te missen opstelling van 2 enorme opleggers. Hier werden gasten meegenomen in een uur durende fooddesignexperience. Met als centraal thema: verwondering.
De TRUCK STOP vormde een culinaire rustplaats in het drukke bezoek aan de DDW. Om niet alleen naar deze culinaire creativiteit te kijken maar om deze ook zeker te proeven! In samenwerking met de chefs van Maison van den Boer ontwikkelde ik een viertal gerechten die als hoofddoel hebben de gast te verwonderen…
Neem bijvoorbeeld de Empty Ocean Soup. Op tafel een gitzwarte lepel en een petrischaaltje. Snel opgevolgd door een transparant doodshoofd waarin een paar garnaaltjes zitten en één mossel. Het licht gedimd, de projectie toont een borrelende oliebron en op de achtergrond klinken de onheilspellende onderwater geluiden van de oceaan...
"Stel dat er over een paar jaar echt geen enkel visje of garnaaltje in de zee zwemt en dat de rotsen leeg, dat zou betekenen dat het eten van mosselen misschien net zoiets exclusiefs wordt als kaviaar. Dan eet je zo’n gerechtje vast op een hele andere manier dan je normaal een pannetje mosselen naar binnen smult.”
…Twee dames gieten aan beide zijden van de tafel een zwarte soep op de mossel waarbij er een wolk rook opsteeg uit het schedelvormige glas. Stof tot nadenken…