Gemeente Helmond

HELMONDSE HEERLIJKHEDEN

Het Helmondse Heerlijkheden-relatiegeschenk is een bijzonder kookcadeau. Een serie prachtige passeerdoeken met een boekje vol smakelijke recepturen. Een geschenk als ode aan Helmonds rijke verleden als textielstad.


De gemeente Helmond vroeg me om een relatiegeschenk te ontwerpen voor haar bijzondere relaties. Hierin diende een duidelijke en positieve link naar Helmond gelegd te worden.


Na een kort onderzoek naar het verleden van Helmond ontdekte ik twee opvallende dingen; het textielverleden en één van de - niet zo fraaie - bijnamen van Helmonders, de ‘kattenmeppers’. Dit inspireerde mij om de Helmondse Gelukskatjes te ontwerpen, puddingvormpjes in de vorm van oosterse lucky cats. De gemeente koos uiteindelijk voor het andere idee, gekoppeld aan Helmonds geschiedenis als textielstad. Daarvoor maakte ik een combinatie van textiel en een vergeten kooktechniek: het passeren. Hierbij giet je bijvoorbeeld soep door een fijne doek heen, wat een zeer heldere soep oplevert. Het Helmondse Heerlijkheden-relatiegeschenk is dan ook een ode geworden aan Helmonds textielverleden.