Koningsdag Eindhoven 2021
DSC00827
20210427_KoningsdagEindhoven-0090-8178
20210427_KoningsdagEindhoven-0098-8198
20210427_KoningsdagEindhoven-0101-0976
20210427_KoningsdagEindhoven-0103-8230
20210427_KoningsdagEindhoven-0094-0960

STERREN BEZORGMAALTIJD

Sterren Bezorgmaaltijd van Annelies Hermsen en Dick Middelweerd voor koninklijke familie

Eindhoven, 27-04-21  

 

Tijdens Koningsdag 2021 in Eindhoven mochten Annelies Hermsen en Dick Middelweerd koken voor en mét het koninklijk gezin. Ze lieten hen zien wat fooddesign is en wat er gebeurt als een gerenommeerd food-designer de krachten bundelt met een sterrenchef: dan ontstaat er innovatie. Annelies en Dick maakten speciaal voor dit bijzondere bezoek een 100% vegan burger waarin diverse innovaties en foodtrends verwerkt waren. Annelies en Dick: “Het was een geweldige dag en een eer van koninklijk formaat!”


Verhalen vertellen met eten, dat is wat Annelies als fooddesigner graag doet. En maaltijden voor thuis verzorgen van topkwaliteit is niet alleen voor Dick maar voor vele horecazaken nu aan de orde van de dag. Tijdens Koningsdag 2021 combineert Annelies haar visie met de kennis en kunde van Dick. Ze hebben speciaal voor de koninklijke familie een ‘Koningsdag gerecht voor thuis’ ontwikkeld. Dit gerecht bevat een aantal belangrijke actuele foodtrends die je terugvindt in de ingrediënten en hun bereidingen en is tegelijkertijd een weerspiegeling van wat de stad Eindhoven en de streek te bieden heeft.


Aan tafel! Aan de slag!
Als Annelies aansluit aan de talkshowtafel bij Isolde Hallensleben en de koninklijke familie staat Dick al klaar in zijn keuken in de studio. Annelies vertelt de oranjes over haar werk als fooddesigner en hoe dit gerecht tot stand is gekomen.


Als Isolde uitlegt dat Dick wel een helpend handje kan gebruiken, geven de koning en de prinsessen daar graag gehoor aan. Zij gaan enthousiast aan de slag in de keuken en helpen bij de laatste opmaak van de gerechtjes, zodat deze klaar zijn om bezorgd te worden. Ze maken 20 gerechtjes in 1 keer. Deze worden na de uitzending bezorgd bij een aantal helden van het initiatief ‘aandacht voor elkaar’.


De koning en zijn dochters zijn zeer geïnteresseerd in de technieken en achtergrondverhalen van het gerecht. Ze voeren een geanimeerd gesprek met Dick Middelweerd over zijn tweesterrenzaak De Treeswijkhoeve, zijn afhaallabel Trees voor Thuis en over de impact van de covid-periode op de gehele horeca.


Aan tafel proeven koningin Maxima en prinses Amalia smakelijke koekjes uit de 3d-foodprinter van Byflow.“Een moderne versie van koekhappen”, aldus koningin Maxima. De koningin is zeer geïnteresseerd in het gebruik van eendenkroos als ingrediënt in de keuken. Dit product, van leverancier Rubisco, is een innovatief, eiwitrijk en plantaardig voedingsalternatief voor de toekomst. Ook de bijzondere sla, volgens vertical farming principe gekweekt door Signify, wordt door Annelies toegelicht. Daarbij blijkt dat koningin Maxima bijzonder veel kennis in huis heeft over de technologie die in die vertical farms wordt gebruikt, zoals het specifieke licht.


Foodtrends
Waaraan moet een gerecht op een bijzondere dag als deze voldoen? Annelies heeft daarvoor 5 richtlijnen opgesteld op basis van de laatste foodtrends en is daarmee naar de keuken van Dick gegaan. Hier hebben ze samen gekeken welke ingrediënten en bereidingswijzen passen bij welke trend en hoe ze die terug kunnen laten komen in het gerecht.


De vijf trends en de verwerking daarvan in het gerecht op een rij:

Gezondheid
Het gerecht bevat een goede balans tussen vetten, eiwitten en koolhydraten, waarbij de nadruk op de eiwitrijke ingrediënten ligt. Door toevoeging van hennepzaad bevat het broodje extra veel vezels, dat is goed voor de darmen.

Duurzaamheid

In deze coronaperiode is er helaas een toename van gebruik aan plastic verpakkingen. Gelukkig zijn er ook milieuvriendelijke alternatieven beschikbaar, die ook gebruikt zijn voor dit gerecht. Het materiaal van deze verpakkingen, gemaakt door Natural Tableware, heet Bagasse en is gemaakt van de reststromen van suikerriet.

Plantaardig

Een plantaardige levensstijl is zeer duurzaam en een toenemende trend. Sommige mensen laten eens in de week vlees staan (flexitariers), andere eten helemaal nooit dierlijke producten. Dit gerechtje is 100% vegan, er zijn dus geen helemaal geen dierlijke producten in verwerkt.

Verbinding

Deze pandemie vraagt veel verbeeldingskracht en creativiteit om in verbinding te  blijven met elkaar. Dit gerechtje laat de verbinding met de stad zien door de vele lokale innovaties en producten die erin verwerkt zijn: 3D foodprinters van Byflow (high tech campus), Signify indoor farming solutions (high tech campus) en waterlinzen van Rubisco Foods voor eiwitwinning, waar meerdere regionale bedrijven mee bezig zijn.

Instagrammable

In de foodsector speelt verleiden een hele grote rol, door je gerechten er prachtig uit te laten zien zijn ze niet alleen extra smaakvol maar spatten ze werkelijk van het beeld op de socials. Dit gerechtje is werkelijk een feest voor het oog, kleur en opmaak spreken voor zich. En ook de 3D foodprinter speelt een rol, de 3D geprinte crème voor op het peperkoekkoekje is een lust voor het oog.

Op het menu: de Sterren Bezorgmaaltijd

Annelies en Dick hebben de klassieke hamburger vertaald naar een Eindhovense variant, waarbij Dick zich ook heeft laten inspireren door de veelzijdigheid in culinaire culturen die de stad biedt met al haar (expat) inwoners. In de burger vind je ook de verbinding met Koningsdag en het koningshuis, bijvoorbeeld in de vele kleuren oranje, de Nederlandse topproducten en een vleugje Zuid-Amerika in smaken en bereiding.

De burger bestaat uit

  • Gestoomd vezelrijk broodje op basis van rijstebloem en hennepzaad, geïnspireerd op de mondiaal populaire gestoomde buns.   
  • Burgertje van eiwitrijke peulvruchten (tuinbonen, doperwtjes en kikkererwten)
  • Zoet-zure bereiding van knapperige Brabantse asperges
  • Chimichurri van verschillende kruiden, als referentie naar de waterlinzen die nog in ontwikkeling zijn voor humane consumptie.
  • Mole van geroosterde wortels en jalapeño-peper
  • Bladsla uit de cityfarming kas van Signify


Terugkijken:

- Live uitzending Koningsdag Eindhoven 2021 terugkijken via Youtube even scrollen naar 51:50

- Na praten mochten Dick & Annelies in de Orange Room even scrollen naar 03:00:20

- En via Koningsdag Eindhoven werden Dick & Annelies geinterviewd door Gisele Mambre   


Fotografie tijdens life uitzending door: Twycer