RadboudUMC

ONCO PROOF FOOD

Juist als je ziek bent heeft je lichaam behoefte aan goede voedingsstoffen. Maar, juist als je ziek bent, is je eetlust vaak verminderd. Die uitdaging ging ik aan met het project Onco Proof Food.


De diëtiste van de afdeling oncologie van het RadboutUMC vroeg mij mee te denken over de menu’s voor de patiënten van de oncologie afdeling. Medicatie, chemotherapie, wat doet dat met je lichaam en je eetlust? Door onderzoek ontdekte ik dat de patiënten een andere perceptie hebben van smaak. En ook de mondbeleving en reukzin is anders of zelfs pijnlijk. Daardoor was de eetlust van de patiënten sterk verminderd en/of aangetast. Terwijl juist bij hen genoeg voeding en gezonde voeding van zeer groot belang is. Om de eetlust weer op te wekken veranderde ik het concept van de catering drastisch. De presentatie werd feestelijker, de eetmomenten werden gespreid over een aantal momenten op de dag en de porties kleiner. Een beleving die wezenlijk anders is. Patiënten moesten voorheen ‘s ochtends vanaf papier kiezen wat zij ‘s avonds wilden eten. Nu werden de gerechtjes smakelijk en hapklaar gepresenteerd, zodat elke patiënt direct iets kan kiezen en opeten.


De pilot heeft, in samenwerking met Maison van den Boer, zes weken gedraaid op de afdeling Medische Oncologie en was erg succesvol. Patiënten aten beter, voelden zich prettiger en hadden minder medicatie tegen misselijkheid nodig. Daarnaast leidt deze nieuwe formule tot minder verspilling van eten. Bovendien werd het voor de voedingsassistenten weer makkelijker om met patiënten over voeding te praten.


Wegens dit succes is het FoodforCare-concept door Maison van den Boer en Radboudumc met een pilot op 5 afdelingen verder ontwikkeld tot een innovatief, duurzaam en gestroomlijnd voedingsconcept dat ziekenhuisbreed ingezet wordt.

Dit prachtproject heeft mij veel voldoening gegeven. Ik ben er dan ook trots op blijvend betrokken te blijven bij het FoodforCare-team.