Cocktails & Companions®
Afstudeerproject Design Academy
Het stoorde mij dat er in het uitgaansleven zo lui werd gehangen. Het is allemaal niet chique, niet sexy, niet zinnenprikkelend genoeg. Uitgaan kan zoveel méér zijn dan alleen een hapje en een drankje, en dat blijkt ook uit mijn concept. Want naast stimulerende cocktails die gepaard gaan met een bijpassend assortiment van lustopwekkende hapjes ontfermde ik me ook over alle andere elementen: de inrichting van de bar, bijzondere ‘verleidelijke’ statafels, een sensueel sfeerbeeld, aankleding met appels en rozen. De huisstijl, met een specifieke, romantische typografie op de menukaart en de sloven voor het personeel. En het servies van flinterdun porselein dat aanlokkelijk oogt door zijn vrouwelijke vormen en bovendien snel de temperatuur van de gerechten aanneemt, waardoor het consumeren een nóg zintuiglijker ervaring wordt.
Een jaar lang deed ik onderzoek naar natuurlijke afrodisiaca die de hapjes (Companions) van een pikant, prikkelend effect moesten voorzien. Peper bijvoorbeeld, die het bloed sneller doet stromen. En zo verjongt en stimuleert royal jelly (honing) lichaam en geest door de hoeveelheid vitamine B. Grapefruit, wordt gegeten sinds het neolitisme. Dit fruit stond symbool voor Dionysus (bekend als Baccus) de god van de wijn, vruchtbaarheid en verwekking. Ik verwerkte ze in zinnenstrelende ‘Companions’ met namen als ‘ultieme uitsmijtertjes’, ‘lobster loempia’ en ‘coco capu pomodore.’ Ook de bijpassende ‘Cocktails’ waren verleidelijk: voor de versiering van de cocktails gebruikte ik bijvoorbeeld een wit, transparant type bes, die de toeschouwer schaamteloos zijn binnenste toont – iets dat door de context en de associatie welhaast wellustig werkt.